Φιλοσοφία

Νους υγιής εν σώματι υγιεί: Μια φράση με μεγάλη σημασία

Το πρόσωπο του οποίου η γενικότερη φιλοσοφία και στάση ζωής υπήρξε καθοριστική για την Ανατολή Παταρίδου είναι η γιαγιά της από την πλευρά της μητέρας της, η οποία ήρθε στην Ελλάδα στην ηλικία των 8 ετών από τη Μ. Ασία με το διωγμό των Ποντίων. Αν και δεν αποφοίτησε καν από το Δημοτικό της τότε εποχής, διακατεχόταν από μια σοφία ζωής η οποία την ενέπνευσε βαθιά και καθόρισε σε τεράστιο βαθμό τις ιδέες και τα πιστεύω της.
Μεγαλώνοντας κοντά της είχε την τύχη να της μεταδώσει ένα πλαίσιο αξιών όπως η αξιοπρέπεια, το ήθος, καθώς και το ότι για κάθε πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζει ο άνθρωπος υπάρχει μια αιτία η οποία είναι και η ρίζα της επίλυσης.Η γυναίκα αυτή που μετέδωσε τη φιλοσοφία του «ευ ζην» όχι αναλόγως με το τι έχει κάποιος – όπως θεωρείται σήμερα – αλλά αναλόγως με το πώς φροντίζει το σώμα αλλά και το πνεύμα του.

Θεραπευτική διαδικασία: Η ίαση του σώματος και της ψυχής

Δεν είναι τυχαίο ότι στις αξίες αυτές ανατρέχει καθημερινά όχι μόνο όσον αφορά την προσωπική της ζωή αλλά κυρίως την ιατρική της πορεία. Άλλωστε σύμφωνα με την ίδια ο ιατρός δεν καλείται απλώς να θεραπεύσει ένα πάσχον σώμα. Πολλές φορές το σώμα πάσχει διότι επηρεάζεται από μια πάσχουσα ψυχή, κι αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο την απασχολεί ιδιαίτερα στην ιατρική της πορεία.

Η σημασία του «νους υγιής εν σώματι υγιή» που πρέσβευε η γιαγιά της εμφανίζεται διαρκώς μπροστά της όλα τα χρόνια που εξασκεί το επάγγελμα αυτό, καθώς επίσης και η σημασία της καθημερινής προσπάθειας και αγώνα όχι μόνο να κατακτηθεί, αλλά και να διατηρηθεί.

Άποψή της είναι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο να επιτύχουμε το «ευ ζην», αλλά πάνω από όλα να το διατηρήσουμε και με καθημερινό αγώνα να εμπλουτίζουμε το πλαίσιο αξιών πάνω στο οποίο χτίζουμε την όλη στάση ζωής.

Η φιλοσοφία της Ανατολής Παταρίδου

Για έναν ωτορινολαρυγγολόγο, αλλά και γενικά για κάθε γιατρό που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού δεν υπάρχει πιο σημαντικό πράγμα από τις ζεστές ανθρώπινες διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτές δίνουν περιεχόμενο και ποιότητα στην καθημερινή μας ζωή και μας προσφέρουν κίνητρα προκειμένου να βελτιώνουμε και να εξελίσσουμε τις παρεχόμενες προς τους ασθενείς μας υπηρεσίες.
Οι σχέσεις αυτές αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία σήμερα, σε μια εποχή κατά την οποία το Internet κυριαρχεί σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο εμπεριέχει τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σε μη επιστημονικές και αναξιόπιστες απόψεις πληροφορίες ή συμπεράσματα.

Η ουσιαστική βοήθεια που παρέχει ένας ωτορινολαρυγγολόγος δεν μπορεί να αντικατασταθεί από διαγνώσεις και εξαγόμενα που προκύπτουν διαβάζοντας απλά ένα σύνολο ιστοσελίδων. Έτσι, η ανθρώπινη επικοινωνία μεταξύ γιατρού και ασθενούς καθίσταται πιο απαραίτητη από ποτέ

Οι εξελίξεις στον τομέα της ΩΡΛ

Στον τομέα της ΩΡΛ έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια ραγδαία βήματα προόδου ως προς τη διάγνωση και τη θεραπεία των πιο σημαντικών παθήσεων της κεφαλής και του τραχήλου. Σε αυτό συνέβαλε σημαντικά η χρήση του σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού, καθώς η χρήση των ενδοσκοπίων και οι αυξημένες δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας έχουν γίνει ο απαραίτητος σύμμαχος του γιατρού και στο διαγνωστικό και στο χειρουργικό κομμάτι.

Ένας ωτορινολαρυγγολόγος πολύ συχνά δέχεται ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα στις εν λόγω περιοχές, αλλά το πρόβλημα ξεκινά από άλλα, γειτονικά όργανα, με την ενδοσκόπηση μπορεί να κάνει μια πολύ πιο ολοκληρωμένη διάγνωση. Η χρήση των ενδοσκοπίων σε συνδυασμό με τη γνώση και την εμπειρία του γιατρού, του δίνει τη δυνατότητα να εντοπίζει τις πραγματικές αιτίες κάποιων προβλημάτων και να αποφευχθούν άσκοπες θεραπείες, είτε φαρμακευτικές, είτε χειρουργικές.

Επίσης η ανάπτυξη της ενδοσκοπικής χειρουργικής στη μύτη και τα παραρρίνια καθώς και στο λάρυγγα με την εφαρμογή του laser και τα τελευταία χρόνια και της ρομποτικής χειρουργικής οδήγησαν τη χειρουργική σε αυτό που λέμε minimally invasive δηλαδή ελάχιστα παρεμβατική.

‘Ετσι λοιπόν ο ωτορινολαρυγγολόγος σήμερα, με σύμμαχο την τεχνολογία, είναι σε θέση να συνεισφέρει στην ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ενηλίκων αλλά και των παιδιών.

Ανάμεσα στη φιλοσοφία και στην ιατρική δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά

Ιπποκράτης

Παιδο-ωρλ: Εξατομικευμένη προσέγγιση

Ειδικότερα για τα παιδιά, η προσέγγισή τους κατά τη διάρκεια της διάγνωσης είναι το σημαντικότερο βήμα για μια επιτυχή διαγνωστική και θεραπευτική διαδικασία.
Τα παιδιά δεν αποτελούν απλώς τη μικρογραφία των ενηλίκων, αλλά η φυσιολογία τους, η ανατομία τους και η συμπεριφορά τους απέναντι στην κάθε ασθένεια διαφέρουν. Η εξατομικευμένη και ταυτόχρονα πολύπλευρη ενημέρωση του παιδιού και των γονιών από τον ωτορινολαρυγγολόγο οδηγεί στη μείωση του άγχους και στην αμεσότερη επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία έχει ως απώτερο στόχο την ουσιαστική και αποτελεσματική επίλυση του εκάστοτε προβλήματος.

Στόχος της παρούσας σελίδας

Στόχος της παρούσας ιστοσελίδας είναι να παρέχει στον επισκέπτη της σαφείς, απλές και έγκυρες απαντήσεις στα πιο συνήθη ερωτήματα που μπορεί να σχετίζονται με την περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου.

Είναι αδύνατο να ξέρει κανείς την ιατρική, αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος.

Ιπποκράτης

ΕΛ
Φιλοσοφία